"MS Instalacije 2005" D.O.O.
Kamenjareva 8
22300 Stara Pazova
022/311-651
063/10-62-001
msinstalacije@yahoo.com
www.msinstalacije.rs
Radno vreme: 08 - 16 časova
Kamenjareva 8 22300 | Stara Pazova +381 22 311 651 info@msinstalacije.rs Pon - Pet: 08 - 16

Saveti za ovlaživanje vazduha u prostorijama

interior design 828545 1280 Pixabay cdu445
Ovlaživanje
, općenito, znači veštačko dodavanje vode ili pare sobnom vazduhu. Prema tome, uređaji za ovlaživanje vazduha povećavaju apsolutni sadržaj vlage u vazduhu. U atmosferi, suvi vazduh se uvek meša sa vodenom parom, u omeru koji ovisi o vremenskim uslovima.
 
Pri temperaturama okoline pogodnima za čoveka vazduh može apsorbirati nekoliko puta više vodene pare nego pri niskim temperaturama.
Jedan kubni metar vazduha može apsorbirati max. 4.5 g vodene pare pri temperaturi od 0°C, 17.5 g pri 20°C i čak 31 g pri 30°C. Ovo ponašanje definiše se pojmom relativna vlažnost (r.v.).
 
Ako se hladni vazduh tokom zime zagrejava, relativni udeo vodene pare se smanjuje. Relativna vlažnost prema tome opada na alarmantne nivoe ispod 30%.
Kako bi održali dobar kvalitet vazduha u prostoru treba mu veštački dodati vodu ili paru - vazduh se ovlažuje.
Sledeći saveti će vam olakšati da postignete optimalnu vlažnost vazduha:
 
Gde je idealno mesto za ovlaživač vazduha?
 
Tamo gde je to moguće, postavite ovlaživač vazduha tako da osigurate dovoljan protok vazduha oko uređaja. Idealno bi bilo postaviti ga na mesto gde je prosečna temperatura vazduha. Dakle ne preblizu spoljašnjim zidovima, prozorima, vratima i ostalim prenosnicima toplote. Suprotno tome, dobra je praksa postaviti ovlaživač u blizini radijatora, jer je u njegovoj blizini veće strujanje vazduha i mogućnost apsorpcije (upijanja) vlage u vazduh veća usled više temperature.
 
Zašto se dešava kondenzacija na prozorima i zidovima čak i kada higrometar pokazuje idealnu vlažnost vazduha od 55%?
 
Ovlaživač WD-PD20Kondenzacija na prozorima i zidovima je pokazatelj prisutnosti velikih toplotnih mostova (prozori, vrata, armirane serklaže ...), tj. mesta gde je termička izolacija znatno lošija i gde je temperatura niža nego u ostalim delovima prostorije. Na tim mestima vazduh je sposoban prihvatiti znatno manju količinu vlage, što rezultuje kondenzaciju.
Ukoliko je vlažnost vazduha idealna a stvara se kondenzacija, kondenzaciju je moguće sprečiti isključivo boljom termoizolacijom zidova i kvalitetnijom stolarijom.
 
Šta se može učiniti kada vlažnost vazduha ne dostiže idealnu meru uprkos korištenju ovlaživača vazduha?
 
Da bi dobili zadovoljavajuće rezultate, kapacitet ovlaživača mora odgovarati veličini prostorije. Proverite uputstva proizvođača uređaja.
Moguće je da se prostorija provetravaju suviše često. Sa svakim provetravanjem u prostoriju ulazi suv vazduh.
Materijali koji zadržavaju vlagu poput tepiha, zavesa, nameštaja i drugih tekstila isušuju vazduh. Ako je puno takvih materijala u prostoriji to će usporiti brzinu postizanja optimalne vlažnosti vazduha.
 
Izvor: ema.hr; mikroklima.com.hr
 
MS Instalacije 2005 poseduje kvalitetne i pouzdane ovlaživače vazduha kako za kućnu upotrebu tako i za upotrebu u industriji. Kontaktirajte nas i naši stručnjaci će Vam izaći u susret sa savetima i pomoći Vam u rešavanju konkretnog problema
 
foot